Entorn

Bot, al cor de la Terra Alta, cultura, natura i via verda

La Terra Alta és un dels racons de Catalunya on una autèntica ruralitat es conserva millor. Les causes són diverses així com els desavantatges que això comporta per a la població respecte d’altres zones. Però al mateix temps, dóna un potencial molt extens per al desenvolupament d’activitats turístiques respectuoses amb el medi ambient i que poden millorar la qualitat de vida dels seus habitants. Aquesta és una de les raons per les que volem que vinguis a conèixer-nos i et deixis cuidar, però n’hi ha moltes altres!

És una comarca coneguda per les estades de Picasso a Horta de Sant Joan on consolidà el cubisme, per les nefastes conseqüències de la Batalla de l’Ebre, especialment conservades a Corbera d’Ebre o pels seus vins generosos produïts a la majoria de pobles i especialment, a Bot on es situa el Càmping Terra Alta. La producció de vi al llarg dels anys va suposar la construcció, a principi de segle XX, d’un parell de cellers modernistes: el de la Cooperativa Agrícola(Coop. Agr.) del Pinell de Brai, conegut com La Catedral del Vi, i el de la Coop.Agr.de Gandesa. Ambdós dissenyats per l’arquitecte Cèsar Martinell deixeble de Gaudí i de Puig i Cadafalch.

 

 

 

 

Però el seu patrimoni no acaba aquí. El Parc Natural dels Ports és un dels més grans de Catalunya i reuneix una diversitat biològica tant rica com tota la Gran Bretanya. Les roques de l’Agulla, la Plana i la Migdia, a la vora de Bot formen part geològicament dels Ports si bé no en formen part del parc a nivell administratiu. Des del Càmping Terra Alta gaudireu d’un paisatge agrícola i forestal amb aquestes muntanyes de fons. Un paisatge que podreu recórrer de la forma més tranquil·la del món per la Via Verda de la Terra Alta.

Es tracta d’un poble tranquil amb diversos bars on podreu anar a fer un got de vi i una punxadeta; el Restaurant Can Josep amb plats elaborats amb productes de la zona; la Braseria Laia amb foc encès tot el dia on podreu menjar tot tipus de carns a la brasa i un parell de bars musicals on a més del vi i la punxada podreu fer unes copes a la nit.

No podeu passar per Bot sense visitar l’Agrobotiga de la Cooperativa Agrícola Sant Josep, allí hi podreu tastar alguns vins i assessorar la vostra compra tant de vins com d’altres productes de la zona. Igualment inexcusable és el pas pel Celler Menescal on a més d’un tast comentat s’ofereix una visita gratuïta al museu rural creat a partir de material de la pròpia família. Les olives no només s’aprofiten per fer oli sinó també, com tradicionalment s’ha fet, per menjar-les com a aperitiu, acompanyament o postres. La planta envasadora d’olives Blai Peris és un referent a nivell català per la seua producció de qualitat i amb conservants naturals. A més de les tradicionals arbequines i olives negres elaboren olivades (amb olives empeltre) de diversos sabors que serveixen per elaborar delicioses receptes.

El poble de Bot disposa de dos botigues de queviures, el Pròxim Jornet i la Botiga de la Cooperativa, en la segona hi podreu comprar pa i pastes típiques fetes artesanalment.

La carnisseria Badoquio disposa de ramat propi i al mateix temps elabora diversos embotits de forma tradicional. Al mercat hi podreu trobar diferents productes, a més de peix fresc de la Ràpita 4 dies a la setmana.

La premsa del dia així com, tabac, objectes de regal i moltes altres coses les trobareu ala Tenda Maribel. les gasolineres més pròximes són les de Gandesa i Horta de Sant Joan (ambdues a uns 10 km de Bot).