Barranquisme

El barranquisme és una activitat que es pot fer de dos maneres, acompanyat d’amics experts o acompanyat de professionals experts, és a dir, debades (gratis) o pagant, però sempre en companyia de persones que coneixen la tècnica i a poder ser el territori.

Ràpel de 40 m al Barranc de Volendins o Molandins

El riu Canaletes naix a la part oest del massís dels Ports i dóna tota la volta per la part nord per poder desembocar al riu Ebre i en definitiva, portar les seues aigües al Mar Mediterrani. Dit així sona molt fàcil, però a l’hora de la veritat el riu ha de salvar forts desnivells, fer giragonses rodejant muntanyes i inclús amagar part del seu cabal sota les roques. Es tracta d’un riu de cabal mitjanet, tot sigui dit, així que no ens l’imaginem amb ràpids i cascades abundants, però sí amb zones per fer ràpels, tobogans, salts “guapos” i fins i tot algun sifó. El més conegut i transitat és el barranc de Piqué, o simpliment del Canaletes, que es troba dins del Parc Natural dels Ports, al terme d’Horta de Sant Joan, per la qual cosa cal sol·licitar autorització a l’Ajuntament. Segons diuen els experts, és molt recomanable per fer les primeres incursions en el món del barranquisme ja que és molt variat i de poca dificultat. Algunes empreses, ofereixen el servei de lloguer de materials i de guiatge.

Però les possibilitats de barranquisme no s’acaben aquí sinó que la conca del riu Canaletes ens ofereix moltes més possibilitats, en aquest cas per a persones amb experiència, ja que de moment, cap empresa hi ofereix el servei de guiatge. Tot seguit us n’enllacem alguns que es troben a prop del Càmping Terra Alta i de la Via Verda:

Barranc de Volendins i canó del Canaletes: “Barranc poc gruixut, però ben excavat, amb diversos ràpels volats. Quan hi ha aigua ofereix un aspecte salvatges i espectacular amb boniques cascades. El canó és preciòs, amb dos passadissos estrets i llargs inundats entre parets molt altes, tolls profunds on realitzar salts”*.

Barranc de Serbis o Cadolles: “Successió de petits tolls ben excavats amb parets de poca altura i algun estret. Es tracta d’un barranc continu i entretingut”*.

Barranc de Buscarrons: “trams ben excavats amb parets de poca altura, passadissos estrets, petits tolls. Es tracta d’un barranc continu, entretingut i amb alguns trams més oberts”*.

*Fragments extrets de barranquismo.org