Batalla de l’Ebre


La Batalla de l’Ebre va ser una de les més sagnants de la Guerra Civil i saccejà la Terra Alta provocant conseqüències a llarg termini. Foren bombardejats la majoria de pobles de la comarca, gairebé deshabitats perquè tothom havia fugit a viure en masos o a la reraguarda. El bombardeig a Corbera d’Ebre fou molt intens i destruí el poble, els corberans decidiren reconstruir-lo uns metres més enllà. Això ens permet passejar-nos per un poble en ruines i emocionar-nos imaginant el que significa una guerra. A més a més, s’hi instal·laren diverses obres d’art sota el títol l’Abecedari de la Llibertat que desperten certes reflexions.

A Corbera d’Ebre mateix, podeu visitar el Centre d’Interpretació dels 115 dies de batalla (C1 al mapa) del Comebe, el qual fa un repàs de com es van viure els 115 de batalla al front. Aquest centre d’interpretació és tan interessant per a persones especialiste en la batalla, que busquen confrontar informació, com per a qui vol fer-se una idea del que va significar. Repartits pels pobles de la comarca trobem altres centres d’interpretació que poden complementar la visita segons els vostres interessos:

C2 Soldats a les trinxeres a Vilalba dels Arcs C3 Els hospitals de sang a Batea

C4 Les Veus del Front al Pinell de Brai C5 Centre d’Estudis Batalla de l’Ebre a Gandesa

D’altra banda, algunes de les infraestructures construïdes per a la guerra com ara trinxeres, refugis o campanents s’han rehabilitat i senyalitzat per poder ser visitades. El Comebe organitza rutes guiades per aquests espais alguns dies concrets. A més a més, podeu reservar la vostra ruta amb 4×4 pels espais dela Batallade l’Ebre amb l’empresa privada Rutes Borrell.

Les serres on va tenir lloc gran part de la batalla són les de Pàndols i Cavalls, serres fortament escarpades amb poca ombra i poca aigua que van fer encara més durs aquells mesos d’estiu. La ruta de la Pau preten apropar-nos a aquests espais partint de la Fonteta de Gandesa, passant per la cota 705 del Pinell i visitant la Fontcalda per tornar al punt d’inici.