Senderisme per endinsar-se a la Terra Alta

Senderisme a les portes del Parc Natural dels Ports

Aquí us proposem algunes rutes que us portaran entre mig dia i un dia per realitzar-les i que us permetran endinsar-vos a la comarca de la Terra Alta , ja sigui a la zona verge del Parc Natural dels Ports o a l’entorn més immediat del càmping.

BOT – PRAT DE COMTE – BOT

Ruta de 16km amb uns 450m de desnivell. Consulteu itinerari i altimetria al wikiloc.

La distància que separa Bot de Prat de Comte en línia recta és de 3km, tot i així per arribar-hi hem de superar el desnivell que suposen les muntanyes que veiem a la foto (d’esquerra a dreta: L’Agulla, la Plana i la Migdia). La ruta proposada voreja les roques per la dreta seguint un tram de la carretera que uneix Bot i Prat de Comte.

Bot – Prat de Comte

El primer tram de ruta es fa per senda i recorre la falda de les roques per començar-hi a ascendir per la part dreta. Segons la ruta que us proposem a l’enllaç del wikiloc, haurieu de recórrer uns 2,5km abans d’agafar la carretera. La idea és incorporar-nos a la carretera més o menys cap al punt quilomètric 6 de la T3301. En aquest punt també podrieu decidir endinsar-vos cap a les roques i recorre aquesta petita cresta, força impressionant ja que la vessant sud d’aquesta tres muntanyes consisteix en un cingle de més de 100m d’altura.

Però si volem continuar cap a Prat de Comte caminarem per la carretera durant un quilometre i mig. Aquesta carretera és molt poc transitada i consisteix en una successió de corbes amb fort desnivell, les vistes són impressionants amb forts cingles de roca. Així entre el punt quilomètric 7 i 8 ens desviarem a l’esquerra per una senda fins a trobar el camí que ens acabarà de conduir a Prat de Comte.

Prat de Comte – La Fontcalda

Una opció és seguir la carretera que condueix fins a l’antiga estació de tren de Prat de Comte i des d’allí desplaçar-nos a la Fontcalda per la Via Verda.

L’opció més recomanable per senderistes, però, és la de seguir la senda que tradicionalment han recorregut els pratdecomtins els dissabtes abans de la Pasqua Granada. En aquest cas, sortim del poble pel carrer de la Bassa i agafem cap al NE la carretera T-361, que voreja el cementiri. De seguida, es troba a la dreta un camí senyalitzat amb les marques de pintura blanques i vermelles del sender de gran recorregut GR 171, que porten fins a la Fontcalda (són 3,6km que només es poden fer a peu). La Fontcalda és una zona amb fort significat per als terraltins, de les seues roques hi brollen aigües termals a les que tradicionalment s’ha donat un valor medicinal, també hi trobem el santuari i un bar-restaurant (obert durant tot el juliol i agost i alguns caps de setmana de primavera).

La Fontcalda – Bot

En aquest cas també podem dirigir-nos directament cap a Bot per la Via Verda, però us aconsellem una alternativa millor. Endinseu-vos pel canó del riu Canaletes durant un quilometre fins trobar un camí que creua el riu, creueu-lo i seguiu el camí que us dura fins a l’antiga estació de tren de Prat de Comte. Un cop allí seguiu la Via Verda fins a Bot.

P.N. DELS PORTS: MONTSAGRE I TOSSAL D’ENGRILLÓ

Ruta circular d’uns 13km i 650m de desnivell que transcorre per carretera, pista, senda i Via Verda de la Terra Alta.

El Tossal d’Engrilló des de les Roques de Benet

Podem considerar el Tossal d’Engrilló com el cim que, amb 1073m, corona les Serres dels Montsagres d’Horta i de Paüls i que, a més, és considerat com a punt de partició de terme entre els municipis nombrats i Prat de Comte. Els Montsagres són les serres que es situen més al nord del Parc Natural dels Ports i que per tant ens proporcionen una vista privilegiada de la Terra Alta, el Matarranya i molt més enllà, fins al punt que en un dia clar hi podríem veure els Pirineus.

Aquesta és una de les principals rutes recorregudes pels que volen endinsar-se una mica més en els Ports, us deixem l’entrada del bloc de senderistes vamosderuta on trobareu informació sobre la ruta, així com altimetria. Al mateix temps al wikiloc trobem un track amb gairebé el mateix recorregut que es descriu a l’entrada del bloc comentat, així podreu veure el recorregut sobre el mapa.

 

P.N. DELS PORTS: TERRANYES DES DE LA FRANQUETA

Ruta circular de 22km i gairebé 700m de desnivell.

cliqueu a sobre per veure la imatge completa

El Port és sempre singular i sorprenent, però justament aquesta ruta ens porta per racons molt especials, com ara el Pi Pimpoll i el Pi Ramut, els plans de la Grassada sorprenen després de l’aspra pujada, amb l’afegitó d’autèntics bous salvatges i l’acceptable refugi de Terranyes, la pelada Tosseta Rasa o el refugi de les Clotes. En aquest cas també us recomanem la consulta del blog vamosderuta

 

ALTRES OPCIONS DE SENDERISME A LA TERRA ALTA

El Parc Natural dels Ports ofereix la possibilitat de realitzar infinitat de rutes, podeu consultar-ne algunes classificades pel grau de dificultat aquí: entreu a excursions i llistat d’excursions.

Al Centre d’Atenció als Visitants de Prat de Comte us podran ajudar a triar la vostra ruta pels ports depenent de les característiques del vostre grup.

A més a més, el Parc Naturaldels ports organitza excursions i altres activitats de natura totalment gratuïtes.

Per a conéixer el territori de primera mà podeu inscriure-us en algunes excursions organitzades per diferents entitats de la comarca com el Centre Excursionista de Gandesa-Terra Alta.