Senderisme per fer tranquil·lament

En aquesta pàgina recollim algunes rutes que creiem que es poden considerar tranquil·les ja sigui pel seu curt recorregut o pel poc desnivell que acumulen:

BOT – LA FONCALDA

Ruta circular de 13,5 km i una 170m de desnivell acumulat, recomanable per a totes les edats

La via verda, s’acostuma a recorrer en bicicleta, però si us apeteix una passejada fins a la Fontcalda us portarà una horeta i poc d’anar i una horeta i més de tornar! A la Fontcalda podreu banyar-vos i pendre alguna cosa durant l’estiu i alguns caps de setmana de primavera. A més a la mateixa Fontcalda podreu fer una petita caminada pel mig del barranc que forma el Canaletes en el seu pas per aquesta zona, es tracta d’un recorregut força accessible, però que transmet unes sensacions molt especials. A més, el recorregut es troba adaptat per a invidents.

Podeu consultar l’itinerari i l’altimetria al wikiloc.

BOT – ERMITA DE SANT JOSEP – FORAT DE LA DONZELLA

Ruta circular de 3,5Km i un desnivell acumulat de 85m, recomanable per a totes les edats.

Aquesta ruta ens permet visitar dos punts emblemàtics de l’entorn del poble de Bot. Es tracta de l’ermita de Sant Josep, els botencs hi acudeixen dos vegades a l’any (el dissabte més pròxim al 19 de març i als voltants del 15 d’Agost.) Es tracta d’un paratge amb unes vistes interessants del terme de Bot, part de la comarca i, especialment, de les roques de Bot, en especial, de l’Agulla. El Forat de la Donzella és una font d’aigua natural d’on brolla aigua depenent no només de les pluges si no també de la Lluna. Existeix una àrea recreativa amb taules, bancs i rostidors. Tot i així està prohibit fer-hi foc degut a canvis en la normativa forestal. Consulteu recorregut i altimetria de la ruta al wikiloc.

 

PARC NATURAL DELS PORTS: ROQUES DE BENET

Ruta llarga: Ruta de 7km amb uns 450m de desnivell acumulat.

Ruta curta: Ruta de 2,5km amb uns 220m de desnivell acumulat.

Les Roques de Benet són una formació geològica molt especial que se situa a la part nord del Parc Natural dels Ports, al terme municipal d’Horta de Sant Joan. Es tracta d’una formació de conglomerats que juntament amb la Gronsa formen una zona d’especial interès geològic. Per tal d’arribar fins al cim ens introduirem al Parc Natural dels Ports pel camí que ens hauria de portar fins a l’àrea recreativa del mas de la Franqueta, però abans d’arribar-hi veurem les roques de Benet a l’Esquerra i un camí que s’hi desvia. A partir d’aquí tenim dos opcions:

– Ruta llarga: deixar el cotxe al principi d’aquest camí que ens condueix cap a les Roques de Benet, és l’opció més recomanable ja que el camí no es troba en gaire bon estat per al pas de vehicles que no siguin 4×4. En aquest cas podrem fer una ruta de gairebé 7km entre anada i tornada i amb un desnivell d’uns 450m. La ruta consisteix en fer un parell de quilometres pel camí fins trobar una important fita de pedres que ens indica que hem d’agafar la senda que marxa a l’esquerra del camí. Farem més o menys un quilometre de senda amb trams de desnivell pronunciat i alguna tartera. Finalment encarem una canal força empinada i amb codolar al terra que ens conduirà a dalt de tot de les roques. A dalt de tot, les formes arrodonides de les Roques de Benet i la verdor de l’herba que hi creix, pacificaran als més nerviosos. Consulteu recorregut i altimetria de la ruta al wikiloc.

– Ruta curta: pujar amb el cotxe fins el cotxe fins a l’inici de la senda. Consulteu recorregut i altimetria de la ruta al wikiloc.

PARC NATURAL DELS PORTS: RIU ESTRETS

Ruta de 10 km amb un desnivell acumulat d’uns 100m.

Aquesta és una de les rutes més recomanables per a realitzar amb xiquets i consisteix en un tram del riu Estrets d’uns 5 km on el desnivell és molt suau. Una canalització d’aigua ha comportat la creació d’una espècie de senda molt plana que voreja el riu.

Per tal de realitzar aquesta ruta podem aproximar-nos al Parc Natural dels Ports des d’Horta de Sant Joan o des d’Arnes. En qualsevol dels casos, trobar l’aparcament dels Estrets no és complicat. Aquesta ruta consisteix doncs en endinsar-nos a la vall del riu Estrets fins arribar a l’Àrea recreativa del Mas de la Franqueta i després fer la tornada pel mateix lloc.

Un dels encants especials d’aquesta ruta és que al discórrer per la vall d’un riu durant l’estiu ens hi podem banyar, al mateix temps sol ser una zona on acudeixen les cabres monteses a veure aigua cap al tard.

Consulteu al wikiloc itinerari i altimetria.

ALTRES OPCIONS

El Parc Natural dels Ports i en aquest cas l’Àrea Recreativa del Mas de la Franqueta ofereix altres possibilitats de petites rutes per a famílies com ara la de la cova de Picasso o la Roca Llisa podeu consultar-les aquí.

Al Centre d’Atenció als Visitants de Prat de Comte us podran ajudar a triar la vostra ruta pels ports depenent de les característiques del vostre grup.

A més a més, el parc naturaldels ports organitza excursions i altres activitats de natura totalment gratuïtes.

Per a conéixer el territori de primera mà podeu inscriure-us en algunes excursions organitzades per diferents entitats de la comarca com el Centre Excursionista de Gandesa-Terra Alta.